dimarts, 26 de juliol del 2011

Involució



Vaig néixer el 29 de novembre de 1952.

Evidentment jo no vaig triar ni el moment ni les circumstancies històriques de la meua arribada a aquest mon.

Si que puc dir que en aquell moment mon pare era l'alcalde de Vinaròs i que entre altres coses estranyes (en les circumstancies actuals) els amics eren els amics independentment de les seues idees polítiques.

De 1952 a 1959 aquell alcalde i mestre del Pòsit , entre altres coses que va fer, i seguint una tradició periodística antiga i substanciosa al nostre poble, va fundar el setmanari Vinaròs "lo diariet" en quina portada apareixien "el yugo y las flechas" de la Falange i al seu interior "la consigna", firmada per ell mateix com "jefe local del movimiento"(que era lo que en aquell moment s'estilava) i per tant màxim representant del general xicotet de El Ferrol

Ara, quasi seixanta anys més tard, ens trobem en un moment polític totalment diferent.

Tant diferent que alguns ens havíem pensat que les normes ja no eren les d'abans de 1952, que eren les de la Constitució de 1.978 i que l'ajuntament de Vinaròs (elegit democràticament, per votació directa i secreta) amb el seu alcalde al capdavant respectaria les regles del joc i que complirien i farien complir els dictàmens, ordenances i reglaments vigents aprovats pel ple.

Pos no.

Hem reculat.

Els màxims responsables del nostre Ajuntament, els Srs. JB i LG (inicials que corresponen al seu nom i cognom i no a marques comercials), han nombrat un director del Diariet que (amb el consentiment dels dos i suposem que seguint les seues directrius) s'ha passat pel forro dels ous tot allò que està regulat.

Per la seua manifesta i demostrada ignorància del que és Vinaròs, "lo diariet", la llibertat d'expressió i els acords del Ple de l'Ajuntament de Vinaròs i per la manca de respecte a les mínimes normes democràtiques DEMANEM PUBLICAMENT LA DIMISSIÓ DEL SR. JUAN ESTELLER GRAÑANA com director del Setmanari Vinaròs (de propietat municipal) i en cas que no ho face EXIGIM A L'ALCALDE LA SEUA DESTITUCIÓ.

Els que varem tenir la mala folla de viure en dictadura ja en varem tenir prou amb quaranta anys i no volem tornar-hi.



Ramon Adell Artola
DNI 40905402
(membre del Consell de Redacció del setmanari Vinaròs)

dijous, 21 de juliol del 2011

Legal segur que si. Legítim..... dubtós









La dimissió del "molt honorable" i "innocent" per pròpia declaració no solament porta a la "Comunitat Valenciana" (per a d'altres País Valencià") al més gran del ridículs polítics dels darrers trenta cinc anys.

A alguns ens porta a fer una anàlisi política on pot ser algú ens podrà aclarir els dubtes que se'ns plategen.

És legítim que un personatge quina candidatura fou discutida pel tema de les implicacions en possibles delictes contra la honorabilitat (encara que el cabriu la votara majoritàriament i guanyara unes eleccions per majoria absoluta) i envoltat d'altres "presumptes", després d'enganyar a un país, a un parlament i a uns electors ara dimitisca sotmès a la pressió de la justícia i del seu propi partit encara que ara se declare "INNOCENT" i "HONORABLE" pugue passar-li la titularitat de la presidència d'un govern a un altre personatge que no va presentar-se ni el seu partit el va presentar per a ocupar la presidència d'un territori?.

Quina credibilitat democràtica pot arribar a tindre un senyor que "per la gràcia d'un imputat" passa a ser el màxim representant polític d'un país?

Recordeu les monedes de pesseta? Hi havia una llegenda que deia: "Caudillo de España por la grácia de Dios".

Després, els que ja comencem a tenir una edat, ens varem haver d'empassar a aquell (aquest) Borbó que diuen que és "el rey de todos los españoles"... POR LA GRÀCIA DEL DICTADOR.



I ara... ens haurem de tragar un Molt Honorable nou... PER LA GRÀCIA D'UN IMPUTAT?

Perquè no heu de perdre la perspectiva.

Al nou President de la Generalitat Valenciana no l'haurà elegit ningú.

Serà una tria PERSONAL del President dimissionari acusat d'un delicte de corrupció que ha consentit que dos dels seus col·laboradors s'hagen declarat culpables del mateix delicte que l'acusaven a ell mateix.

Per tant les preguntes i les reflexions:

 

No estaria més be que el "designat" dissolguera les Corts i convocara noves eleccions?

No estaria correcte que els partits amb representació a les Corts EXIGIREN la nova convocatòria?

I no és per res, però ..... les promeses electorals les va fer un candidat en base a una campanya.

Assumirà els compromisos l'hereu?

Recordeu (per exemple) allò de "Juan, yo te prometo que si tu eres alcalde de Vinaròs......."

I això es de suposar que va dir-ho a tots els candidats de tots els pobles on va anar.

diumenge, 17 de juliol del 2011

ENCARA LA GUERRA "INCIVIL"

Setanta-cinc anys després de l'inici de la guerra civil encara continua obert aquest capítol tràgic del passat.

Les iniciatives legislatives sobre la recuperació de la memòria de les víctimes, la localització i la dignificació de les restes, la condemna de la dictadura, la perdurabilitat de la simbologia franquista resulten clarament insuficients per donar satisfacció al dol contingut durant dècades per les famílies afectades i per la humiliació que van patir aquells que van combatre la dictadura.

Fins i tot en el tema del Valle de los Caídos, mausoleu construït per presos republicans que alberga el cos del dictador i on van ser traslladades milers de restes de soldats que avui estan en un estat deplorable, el Govern , malgrat la creació fa poc temps d'una comissió d'experts, ha estat incapaç de prendre les decisions adequades per reconvertir el Valle tal com disposa la llei de la memòria històrica.

No hi ha dubte que la intransigència del PP a l'hora d'eliminar la distinció entre vencedors i vençuts que va imposar la dictadura no ajuda a normalitzar el que seria normal en qualsevol Estat de dret i democràtic.

Tampoc hi ajuda el suport que determinats mitjans han donat a pamflets legitimadors del franquisme, pura segregació ideològica neofeixista, que es pretenen fer passar per històries de la guerra civil i el franquisme, i obvien, en canvi, les aportacions acadèmiques basades en fonts consistents i en fets reals.

Resulta lamentable que encara avui el record de la guerra civil continuï sent un motiu de pugna política i s'utilitzi com a ariet demagògic per desgastar electoralment el contrari.

I és, a més a més, un enorme error deixar que el passat condicioni el present per la incapacitat de tancar aquest capítol tràgic de la història amb el reconeixement institucional, mediàtic i social que es mereixen totes les víctimes d'aquell conflicte.

Per dignitat i per respecte als drets humans els ciutadans d'una societat democràtica no haurien de consentir que desenes de milers dels seus avantpassats reposin encara en fosses comunes oblidades als marges dels camins, els camps, els boscos o els cementiris.

(Editorial de El Periódico de data 17.07.2011)

divendres, 15 de juliol del 2011

Roda de premsa de 15 de juliol de 2011





       Amb data 5 de juliol de 2011 ,Esquerra, juntament amb els altres partits amb representació a la Corporació, vam rebre una carta de presentació de qui anava a ser el director de la publicació municipal Vinaròs, Juan Esteller, on marcava les línies del diariet en el futur.

        Esteller mostrava una retallada significativa de l’espai destinat als partits polítics, una retallada que afectava a quasi tots. L’únic no afectat era el PP. L’argumentació era,una vegada més,una aplicació capritxosa de la matemàtica. Una argumentació que xocava directament amb el propòsit “d’evitar la crispació”, expressat en la carta del nou director.

      Aquestes noves línies, a dia d’avui ,van en contra del que dicta el Reglament que regula aquesta publicació, de data 25 maig 2004 (BOP).Reglament vigent, encara que fa dos anys es va intentar modificar, i que per qüestions de procediment no es van finalitzar.

       Si bé el Reglament parla d’un fòli a doble espai per a tots els partits presents a la corporació, posteriorment es va arribar a l’acord verbal acceptat per unanimitat d’ocupar una pàgina sencera. De qualsevol manera, la realitat objectiva és que tots tenen el mateix espai. Un fet del que el PP mai ha mostrat la més mínima queixa des que es porta a terme, perquè ja li anava bé.

       El PP defensa el seu dret de pernada a una pàgina sencera, amparant-se en la matemàtica i en la proporcionalitat. Amagar-se en els números, en l’estadística, és no tenir  arguments,i no tenen prou valentia per reconèixer que volen fer els que els done la gana.

      Des d’ESQUERRA afirmem que la resolució a la situació que ha generat ara el PP està més prop del dret perquè son drets civils els que poden veure's violats, i no de la matemàtica i estadística , o extraient mitjanes.

       El PP crea un problema,per a propiciar la solució que li convé, com és crear un periòdic manipulat, vulgar ,burd com els Crònica de Benicarló i Peníscola(2000 euros/mes), i la tradició de premsa a Vinaròs està per damunt de vulgaritats partidistes.

     El que està en joc és fer prevaldre uns drets i espais que fins ara han anat bé a tots i totes.

          .  A l'ordenament jurídic espanyol només són fonts del Dret «la llei, la costum i els  principis generals del Dret» (art. 1.1 Codi civil).Si s’ha mantingut per interès de la comunitat de partits la costum de tots el mateix espai, ara s’ha de seguir, i hauríem de ser tots qui ho decidim.

         La llibertat d'expressió és el dret de tot individu a expressar idees lliurement, i per tant sense censura. És un dret fonamental recollit a l'article 19º de la Declaració Universal dels Drets Humans.

         Els defensors del liberalisme comercial ,perquè saben que qui té més recursos arriba a més llocs,ara tenen por a la llibertat de pensament. És a dir, a estar en igualtat de condicions amb les altres idees (llibertat d'expressió), els individus apreciaran quines idees són veritables, falses, o relatives.

     La llibertat d'informació és una extensió de la llibertat d'expressió, no un dret de pernada de guanyadors .

      Hem tingut reunions posteriors amb Lluís Gandia i al Consell de Redacció i cap arguments exposats es salva:

    -No és possible recórrer a percentatges per a prendre decisions que es reconeixen que es fan en una situació de transició. Es com si fins que no haja nou reglament, no hi ha cap reglament vigent, i  l'estat de Dret no és així.

      -Que ens diguen que matemàticament el principal perjudicat és el PP, és un insult a l'estat de llibertat, i també un acte de poca-vergonya. On ha estat la seva queixa de l'espai que tenien els altres partits , tenint com tenia quan ha convingut la majoria de vots a la corporació.? Ara perquè no necessita aliats, no aplica una norma comuna sinò la que l'interessa.

No tenim precarietat econòmica, sinó precarietat democràtica

      -On està la pluralitat de que parlava Juan B. Juan? On està l'home obert a tots i totes? Quan parla de pluralitat es refereix a la dels altres? Quan parla d'austeritat parla de la dels altres?

      -Des de quan s'acota la llibertat en percentatges? Acotar-la és entrar en absurds com que entrar en un espai municipal, només podràs disposar d'1/3 de lloc visitable? Acotar la llibertat en percentatges és que a aquells actes que organitze l'equip de govern municipal, només podrem disposar d'1/3?

      Si des de l’equip de govern apliquen aquest criteri,

    Perquè la norma no els deixa aplicar este criteri a les intervencions als plenaris?         

    Perquè la norma no els diu que els temps d’intervenció també s’han d’ajustar a la representativitat municipal?     


     Perquè seria il.legal, perque no s’ajustaria a Dret, tal com volen fer ara al setmanari Vinaròs.


    El Grup Municipal ESQUERRA demanem l’aplicació de la norma vigent o de la costum que ha hagut fins ara i que és fàcilment demostrable veient els setmanaris dels darrers anys.


dimecres, 13 de juliol del 2011

VA DE COPES!!!





Ahir dimarts 12 de juliol va tenir lloc el primer Consell de Redacció del Diariet de la nova època.

Fins aquí no hi ha res d'estrany perquè és normal que quan hi ha canvis al consistori també n'hi hague a tots els nivells, òrgans i estaments dependents de l'Ajuntament.

Lo fotut és que amb la entrada del nou govern municipal i amb el nomenament de nou director ja ensumàvem que res bo podia passar amb el Diariet.

I és que ja molta gent dubtava de la idoneïtat del nomenament del senyor Juan Esteller Grañana pels mèrits contrets i per la seva nul·la experiència en aquest tipus de tasques.

Si a aquests dubtes li afegim que la seva primera actuació va ser ordenar la modificació dels espais que fins ara tenien adjudicats els partits amb representació a l'Ajuntament comunicant-ho quan ja havien estat enviats els originals a la redacció i decidint el retall el mateix dia que havia d'entrar la publicació a impremta.....entenem que els qui l'han triat i nomenat estiguen més que contents A LA PRIMERA OCASIÓ JA HA DEMOSTRAT QUE SERÀ UN FIDEL EXECUTOR DE LES INSTRUCCIONS QUE REBRÀ.

Si a la aquesta actitud servil li afegim que NO CONEIX EL REGLAMENT APROVAT PEL PLE DE L'AJUNTAMENT I PUBLICAT AL B.O.P. AL MAIG DE 2.004....

Si al seu posicionament personal del que ha de ser la llibertat d'expressió li afegim el seu criteri sobre la utilització del llenguatge...

Si li afegim la ferotge defensa que d'ell en fa el nou regidor de Cultura (el senyor TRENET).... a qui se li pot posar tots els qualificatius que es vulgue menys el de defensor dels principis democràtics més bàsics i que, a més, és l'instigador amb la connivència, suposem, de l'alcalde ( el senyor JB) de l'incompliment del l'articulat del Reglament...

Arribem a dues fàcils conclusions:

  • El nou Director seguirà cegament les instruccions que se li donaran i farà lo que voldrà encara que sigue en contra de l'opinió del consell de redacció.
  • Els nous governants als qui se'ls ha omplert i se'ls omple la boca una i una altra vegada de veritat, dignitat i legalitat son (per si algú no ho havia entès encara) uns mentiders, uns indignes i uns instigadors i defensors de la il·legalitat.
O sigue que haurem de plantar cara o ... ens en haurem d'anar de copes per tal de perdre la consciència.

I això que encara no porten un mes governant.

dilluns, 4 de juliol del 2011

OROS SÓN TRIUNFOS?




Sembla ser que allò que més preocupa als nous “mandamassos” de Vinaròs son els diners.

Tret de les festes de Sant Joan (de quin èxit ja s'han encarregat de penjar-li la medalla a la nova concejala sense tenir en compte que va ser l'anterior equip de govern qui les va programar) tot són temes econòmics.

Les primeres manifestacions del sr. JB ja van anar en el sentit de les dificultats que hi haurà per poder dur endavant projectes d'inversió.

A continuació la cosa va anar pel tema de les indemnitzacions als membres electes de la corporació.

La última va de manca de liquiditat perquè el gros dels ingressos via impostos no se fa efectiu fins el proper mes d'agost.

Tots els missatges van, com sempre, units a ferotges crítiques als anteriors governants per manca de critèri i de previsió, per tenir la ma foradada, per haver cobrat massa en les seues assignacions.....
És ben evident que lo que se vol és desviar l'atenció.

Que s'han gastat els diners dels anys de bonança? Segurament ells com que són premis Nobel d'Economia i sabien de cert la que venia ho haurien guardat.

Que se va gastar massa diners ens els sous de la dedicació exclusiva de l'alcalde i del concejal d'urbanisme? Per això ells (que quasi tots tenen feines assegurades a càrrec de l'administració pública i/o negocis que podran continuar portant) no se posen cap dedicació exclusiva i s'inventen la dedicació ABSOLUTA de l'alcalde (a 1.950€ al mes) i les presidències de Comissions que no s'han de reunir (per als altres deu de l'equip de govern a 1.150€ al mes) deixant les assignacions dels concejals de l'oposició en 450€ als mes.

Això ve a compte del Ple extraordinari del passat dia 1 de juliol que va ser on (evidentment amb els únics vots dels membres del govern) se van aprovar les quantitats a les que fem referència.

S'hi van dir coses que son certes, d'altres que no ho son tant segons com s'interpreten i d'altres a les que no se van fer menció.

Les certes són les de les assignacions aprovades a començament de la legislatura de 2007 forçades per les exigències del soci incomode i que van durar fins al ple de març de 2.010.

Les no tant certes son les dades del cost d'assignacions dels membres del govern durant el temps transcorregut del mes d'abril de 2.010 fins juny de 2.011.

Les que no se van mencionar van ser les dos reunions al mes dels portaveus (inclosos els del PP i del BLOC) que des del 2.007 fins març de 2.010 ens sortien per 1.000€ i als que ningú (ni els salvadors de la economia solidaria) van renunciar i que ens sortia a un càlcul d'uns 3.000€/hora o més.

Altres realitats son que els darrers temps els concejals de l'Ajuntament de Vinaròs (inclòs el sou de 2.000€ de l'alcalde en dedicació exclusiva) ens costaven 15.100€ cada mes i a partir d'ara (inclosos els 1.950€ de l'alcalde JB que podrà continuar amb el seu negoci) ens ens costaran 18.350€ (3.250€ més) cada mes.

Això pot ser la primera mostra de la reducció de costos del govern de l'austeritat.

De veritat... OROS SÓN TRIUNFOS?