dilluns, 4 d’abril del 2011

Memòria històrica





Important, potent, formativa, recordatòria i.... INTERESSANT l'activitat encetada el passat divendres a la seu de la Fundació Caixa Vinaròs sota el títol 80 anys de la II República, 75 anys de la Guerra Civil, 36 anys de la Transició.

Important perquè el seu format i el seu contingut fa que en un primer i breu recorregut pugues fer-te'n una aproximació conjunta a un període de la nostra història especialment marcat per la convulsió i l'enfrontament per a acabar en el punt en que s'inicia el restabliment de la democràcia.
Potent perquè arribes al convenciment que amb una sola mirada no n'hi ha prou i que has de dedicar-li mínim un parell de jornades més per poder absorbir tot el que hi ha exposat en les plantes de l'antiga casa Membrillera.

Especialment les fotografies dels rostres solcats d'arrugues que hi ha a les seues parets, rostres endurits per la seva experiència personal, copsen.

Lo més colpidor però es la noblesa, la netedat i la profunditat de totes i cadascuna de les mirades d'aquells lluitadors i la serenor que transmeten.

Formativa perquè es un repàs a la història del nostre poble, part de la qual malauradament ja no poden contar-nos els nostres majors i que la gent més jove hauria de visitar com part important dintre de la seua formació personal.

Recordatòria perquè hi ha documentació exposada que n'és mostra de fets i situacions que mai haurien d'haver passat però que una vegada passat és testimoni i consciencia històrica real i que per molt que alguns vulguen mai s'ha d'oblidar

Els documents que en formen part no són simples papers escrits... son testimonis muts però explícits molts d'ells de la irracionalitat de la que som capaços.
Finalment... interessant, força interessant, perquè per primera vegada que jo recorde tenim la oportunitat de fer aquesta passejada per la nostra història sense solució de continuïtat, sense parèntesis i sense silencis forçats.
La meua més sincera enhorabona als organitzadors de l'esdeveniment i la meva recomanació personal a que tots passeu per la Seu de la Fundació al carrer del Socors de Vinaròs per gaudir-ne de les exposicions i la invitació a assistir a les conferencies programades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada