diumenge, 17 de juliol del 2011

ENCARA LA GUERRA "INCIVIL"

Setanta-cinc anys després de l'inici de la guerra civil encara continua obert aquest capítol tràgic del passat.

Les iniciatives legislatives sobre la recuperació de la memòria de les víctimes, la localització i la dignificació de les restes, la condemna de la dictadura, la perdurabilitat de la simbologia franquista resulten clarament insuficients per donar satisfacció al dol contingut durant dècades per les famílies afectades i per la humiliació que van patir aquells que van combatre la dictadura.

Fins i tot en el tema del Valle de los Caídos, mausoleu construït per presos republicans que alberga el cos del dictador i on van ser traslladades milers de restes de soldats que avui estan en un estat deplorable, el Govern , malgrat la creació fa poc temps d'una comissió d'experts, ha estat incapaç de prendre les decisions adequades per reconvertir el Valle tal com disposa la llei de la memòria històrica.

No hi ha dubte que la intransigència del PP a l'hora d'eliminar la distinció entre vencedors i vençuts que va imposar la dictadura no ajuda a normalitzar el que seria normal en qualsevol Estat de dret i democràtic.

Tampoc hi ajuda el suport que determinats mitjans han donat a pamflets legitimadors del franquisme, pura segregació ideològica neofeixista, que es pretenen fer passar per històries de la guerra civil i el franquisme, i obvien, en canvi, les aportacions acadèmiques basades en fonts consistents i en fets reals.

Resulta lamentable que encara avui el record de la guerra civil continuï sent un motiu de pugna política i s'utilitzi com a ariet demagògic per desgastar electoralment el contrari.

I és, a més a més, un enorme error deixar que el passat condicioni el present per la incapacitat de tancar aquest capítol tràgic de la història amb el reconeixement institucional, mediàtic i social que es mereixen totes les víctimes d'aquell conflicte.

Per dignitat i per respecte als drets humans els ciutadans d'una societat democràtica no haurien de consentir que desenes de milers dels seus avantpassats reposin encara en fosses comunes oblidades als marges dels camins, els camps, els boscos o els cementiris.

(Editorial de El Periódico de data 17.07.2011)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada