divendres, 14 d’agost del 2009

Televisió sense fronteres

De com fer pols una moció i devaluar una campanya per ignorància
i massa afany de protagonisme


Acció Cultural de País Valencià va encetar uns mesos fa una campanya que sota el lema “Televisió sense fronteres” tenia i te com objectiu la presentació davant el parlament espanyol una INICIATIVA LEGISLATIVA POPULAR i, com objectiu final, evitar que amb l'apagada analògica i la implantació definitiva de la TDT a partir de gener de 2.010, deixem de rebre al territori del País Valencià les emissions de la programació de TV3.

Com part de la programació de la campanya va fer-se una reunió amb diverses associacions locals, partits polítics i sindicats per a explicar la campanya i va prendre's la decisió de presentar una moció al ple de l'Ajuntament per tal de demanar-ne el recolzament.
Fins ací no hi ha cap mena de problema.

Quan l'única intervenció en defensa de la moció produeix la sensació que el personatge que fa ús de la paraula no en te ni la més petita idea del que defensa és quan converteix una campanya que al darrere porta moltes hores de treball, esforç i compromís per part de molta gent en un no se sap què sense cap mena d'interès.

Confondre una Iniciativa Legislativa Popular amb una “proposició no de llei” ja denota un grau d'ignorància important.
Una ILP és una iniciativa ciutadana per aconseguir l’aprovació d’una llei mitjançant la recollida de signatures. El projecte de llei es presenta a la Mesa del Congrés espanyol avalat per un grup de persones de reconegut prestigi que fan d’impulsores del projecte, i a partir d’aquest moment es disposa d’un màxim de 9 mesos per a recollir un mínim de 500.000 signatures vàlides en el conjunt de l’Estat espanyol.

No saber el que demana la Iniciativa Legislativa Popular concreta promoguda per Acció Cultural de País Valencià i atrevir-se a parlar-ne denota unes ganes de protagonisme fora de mida.

No tenir arguments per contestar l'atac de l'altre ppartit de la oposició denota una manca total de fonaments en la postura que es defensa.

De vegades per a estar en política municipal s'ha d'estar informat del que passa en la política autonòmica i amb més raó quan se té representació a les corts (especialment si aquesta representació esta formada pel president i el secretari general del teu propi partit) i aquesta representació fa propostes vinculades amb el tema que defenses.
Si el concejal del Bloc a l'ajuntament de Vinaròs se'n preocupara de buscar la informació on aquesta es produeix (i per tant tingues més predisposició a treballar) en lloc de preocupar-se de convertir-se ell mateix en informació hagués pogut contestar-li al concejal Gandia ....

QUE: Un fet normatiu rellevant en aquest àmbit és la ratificació l’any 2001 per part de l’Estat espanyol de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, la qual estableix obligacions específiques de protecció d’aquestes llengües en l’àmbit dels mitjans de comunicació. L’article 11 de la Carta, que estableix les obligacions de les Parts respecte dels “Mitjans de comunicació”, disposa en l’apartat segon que:
“Les parts es comprometen a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en una llengua usada en una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària, i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i de televisió dels països veïns en aquesta llengua.”
Segons que han assenyalat els organismes del Consell d`Europa, aquest compromís comporta no sols eliminar obstacles, sinó també adoptar mesures positives dirigides a garantir la llibertat de recepció directa de les emissions de televisió entre territoris veïns on es fa servir una llengua regional o minoritària en una forma idèntica o pròxima (Explanatory Report to the European Charter for Regional or Minority Languages, paràgraf 11).
QUE: Compromís havia presentat a les corts (al mes de maig) una proposició demanant el múltiplex que la faria possible.
QUE: El PP va denegar a la comissió de coordinació, organització i règim de les institucions de les corts valencianes la proposició no de llei de Compromís demanant la recepció normalitzada i estable dels canals de TV3 i Canal 33' al País Valencià.
QUE: La iniciativa incloïa la reclamació al govern espanyol perquè concedeixi el múltiplex necessari per a l'emissió de TV3 i Canal 33 al País Valencià.
QUE: El PP no va explicar els motius de la negativa.
QUE:La negativa del PP no té sentit, perquè el senat espanyol va aprovar per unanimitat, al febrer, una iniciativa en favor de la reciprocitat.
QUE: L'endemà d'aprovar-se al senat la moció per a garantir la reciprocitat, el congrés espanyol va aprovar-ne una altra de semblant.
QUE:Mentrestant, la Generalitat valenciana mira de fer tancar els repetidors d'Acció Cultural,
QUE:És justament aquesta actitud la que va denunciar la manifestació del 9 de maig a València, en què els participants van protestar contra el tancament de repetidors de TVC al País Valencià sota el lema 'Junts podem! Televisió sense fronteres'.

I QUE:La aprovació de la Iniciativa Legislativa Popular que es proposa podria obligar a l'Estat espanyol a fer rectificar la situació dels dos múltiplex en mans de la Generalitat Valenciana (10 canals) que encara estan així i l'obligaria a fer complir:

1er Múltiplex: Canal 9, Punt 2, Popular TV (Las Provincias), Libertad Digital, Canal 24/9
2ºn Múltiplex: Lliure, Lliure, Lliure, Lliure, Lliure

Pot ser amb aquestes explicacions s'hagués enriquit el debat, s'hagués donat a la campanya part de la importància que te i a la ciutadania del nostre poble més informació sobre el tema.

Ramon Adell
(Soci d'ACPV)

Vinaròs, 14 d'agost de 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada