dilluns, 7 de febrer del 2011

Fem-la servir. Gasteu-la si cal

ACCIÓ CULTURAL DEL PAÍS VALENCIÀ ha posat en marxa una campanya que amb el lema “TENIM DRETS” pretén entre d'altres objectius fomentar l'ús social de la nostra llengua pròpia i evitar que hagen “valencianocallants” o “valencianistes de la secreta, es a dir, que hi hagen menys persones que renuncien a utilitzar la llengua pròpia a pesar de conèixer-la.


A part de posar-se com una de les fites més importants aconseguir que la alcaldessa de València parle valencià penso que la oportunitat del plantejament de la campanya no podem posar-la en dubte.

Si els organismes oficials de la nostra comunitat renuncien a utilitzar el valencià com llengua vehicular serem nosaltres qui haurem de lluitar perquè no es pergue i hauria de ser facilissim utilitzar-la amb normalitat si és cert que, segons ens indica la mateixa Generalitat, més del noranta per cent dels habitants de la comunitat entén el valencià.

Jo mai li he demanat a cap persona de parla diferent a la meua que canvie la seua forma d'expressar-se i per contrari a mi si que m'ho han demanat – més bé exigit.

L'únic que han aconseguit els qui volen obligar-me a fer una cosa que no m'agrada ha estat que, ara, quan pel carrer algú me pregunta alguna cosa... arronso els muscles i continuo caminant sense contestar.
Perquè quan ens trobem un estranger, dels de fora de les fronteres de l'estat i fem tots els esforços possibles perquè ens entengue ens estem traint a nosaltres mateixos si utilitzem una llengua diferent de la que ens van ensenyar a casa nostra i estem evitant que la persona que ens pregunta pugue enterar-se que a casa nostra parlem, també, una cosa diferent a la que parlen els nostres veïns.... d'Aragó i perdem una oportunitat ben clara i fàcil de col·laborar en l'inici de la integració d'aquella persona a les nostres tradicions, a la nostra història, al nostre ser de cada dia.

I si el foraster és espanyol i moltes vegades valencià.... resulta que a més sóc un ignorant i un malcriat encara que sigue capaç de parlar francès, anglès, alemany, italià..... i també, es clar castellà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada